Светски дан дијабетеса 2018-2019

 

Тема Светског дана дијабетеса и Светског месеца дијабетеса 2018. и 2019. године је „Дијабетес и породица” и обележава се са слоганом „Дијабетес утиче на породицу”.

Активности ове кампање у борби против дијабетеса, коју ће Интернационална дијабетес федерација (ИДФ) спроводити наредне две године, имаће за циљ:

  • Подизање свести о утицају дијабетеса на породицу и неопходности пружања подршке таквим породицама.
  • Промоцију улоге породице у управљању дијабетесом, лечењу, превенцији и едукацији о дијабетесу.

Одржана манифестација Завода за јавно здравље поводом 16. октобра Светског дана хране

Одржана манифестација Завода за јавно здравље поводом 16. октобра Светског дана хране

Наша установа је по осамнаести пут обележила 16. октобар Светски дан хране у оквиру Октобра месеца правилне исхране у простору и у сарадњи са Градском библиотеком „Стефан Првовенчани“, ГО Црвеног Крста и бројних партнера.
Редовна активност Института и завода за јавно здравље је расписивање конкурса за литерарне и ликовне радове поводом обележавања 16. октобра Светског дана хране, ове године на тему: „Правилна исхрана –улагање у будућност“

Светски дан хране и Октобар – месец правилне исхране

КОНКУРС за литерарни састав и ликовни рад у оквиру кампање Октобар месец правилне исхране 2018. године и обележавања 16. oктобра „Светског дана хране“

„Правилна исхрана – улагање у будућност”

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: Правилна исхрана – улагање у будућностса фокусом на смањење броја гладних у свету.

После периода пада, учесталост глади у свету поново расте. Према најновијем извештају ФАО, данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, дакле једна на сваких девет особа,а од тога 60% чине жене.

1. октобар 2018. − Међународни дан старијих особа

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба. Након ове иницијативе, Генерална скупштина Уједињених нација је 1991. године, у складу са резолуцијом 46/91, усвојила принципе Уједињених нација који се односе на старије особе, док је на Светској скупштини о старењу 2002. године усвојен и Мадридски међународни акциони план за старење како би се одговорило на могућности и изазове старења становништва у 21. веку и промовисао развој друштва за све генерације.

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /