Светски дан борбе против Хепатитиса, 28. јул 2017. године

„НЕхеп – Елиминишимо хепатитис!”

Од 2010.године Светска здравствена организација (СЗО) је установила 28. јул као дан обележавања борбе против Хепатитис-а. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга-а, који је открио вирус Хепатитис-а Б.

У свету се годишње региструје 1,4 милиона оболелих од хепатитиса А који услед лоше опште хигијене као и недостатка безбедне воде за пиће и лоших хигијенских навика погађа махом најнеразвијеније земље Африке и Југоисточне Азије. Вирусом хепатитиса Б и Ц инфицирано је око 325 милиона људи. Годишње од ових инфекција умре око 1.300.000 људи, што је једнако смртности од ХИВ/АИДСа, туберкулозе и маларије. Хронични хепатитис Б и Ц су главни узроци настанка цирозе и рака јетре и најчешћи разлози за трансплантацију јетре у Европи.

Слоган и порука овогодишње кампање Светске здравствене организације и Светског савеза за хепатитис (World Hepatitis Alliance) поводом обележавања Светског дана хепатитиса, 28. јула је „НЕхеп–Елиминишимо хепатитис! ”(“NOhep - Eliminate hepatitis”).

Активности обележавања овогодишњег Светског дана борбе против хепатитиса су усмерене ка позитивним променама у превенцији и лечењу ових инфекција, да би се допринело постизању главног циља прве Глобалне здравствене стратегије 2016 – 2021: елиминацији вирусних хепатитиса у будућности. Активности укључују подстицање појединаца, партнера и јавности, те изградњу и јачање политичке воље за спровођење Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисаима коју је СЗО усвојила 2016. године и Глобалних циљева одрживог развоја, који укључују елиминацију вирусних хапатитиса у следећих тринаест година.

Укратко о хепатитисима !

Шта је хепатитис?

Хепатитис је вирусно запаљење јетре. Изазивају га вируси хепатитиса (А,Б,Ц,Д,Е, и други). Код неких особа болест добија хроничан ток и временом може довести до цирозе или тумора јетре.

Који су симптоми хепатитиса?

Код одређеног броја инфицираних може се јавити жутица, уз појаву тамне мокраће и светле столице те малаксалост, слаб апетит, главобоља, мука, гађење на масну храну, симптоми слични грипу…

Инфекција често не даје никакве симптоме.у акутној фази, и може изазвати хроничну болест са касним откривањем и компликацијама.

Како неко може добити хепатитис?

Вируси хепатитиса Б, Ц и Д се могу добити на следеће начине:

  • Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом.
  • Употребом зараженог прибора који се користи при интравенском или интраназалном коришћењу дрога или убризгавању лекова.
  • Током хемодијализе (ретко).
  • Путем трансплантације органа са инфицираног донора, трансфузијама крви и крвних продуката, сперме, органа и ткива (данас веома ретко јер се врши обавезно тестирање дародаваоца).
  • Акцидентално – убодом на иглу или оштар инструмент или излагањем крви инфицираних особа (често код здравствених радника).
  • Ако се користе нестерилни инструменти при операцијама, интервенцијама, инвазивним процедурама, стоматолошким и другим интервенцијама којима се нарушава интегритет коже (тетоважа, акупунктура, пирсинг, козметичке процедуре)
  • Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену (четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте) са особом која је инфицирана
  • Са заражене мајке на новорођенче.

Хепатитис А се преноси контаминираном храном или водом као и прљавим рукама.

Како се открива и потврђује инфекција вирусом хепатитиса?

Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви.

Потребно је да се са резултатима анализа и упутом изабраног лекара јавите инфектологу.

Лечење вирусног хепатитиса

Лечење хепатитиса има за циљ да ублажи и успори ток болести и одложи појаву хроничног хепатитиса или цирозе јетре.

Спречавање ширења заразе

За особе инфициране вирусом хепатитиса Б, Ц и Д саветује се:

  • Када је реч о Хепатитис Б вирусној инфекцији, најбоља превентивна мера је вакцинација и то свих особа из група са повећаним ризиком и све новорођене деце.
  • Сексуални партнери и особе које живе у домаћинству са особом инфицираном вирусом хепатитиса Б, Ц или Д треба да се вакцинишу вакцином против хепатитиса Б, уколико се лабораторијским тестовима докаже да су серонегативни.
  • Ако користите дроге, пријавите се на лечење. Коришћење заједничких игала, шприцева или другог прибора за убрузгавање дрога или цевчица за ушмркавање дрога је најчешћи пут преношења инфекције.
  • Треба да имате сопствени и недељив прибор за личну хигијену (бријачи, четкице за зубе, пинцете, маказице, машинице). Посекотине покрити ханзапластом.
  • Особе инфициране вирусима хепатитиса Б, Ц или Д не смеју бити добровољни даваоци крви, органа, ткива и сперме.
  • Ако имате стабилну дугогодишњу везу нема потребе да мењате своје сексуалне навике, а употребом кондома ризик од заражавања партнера се још више смањује. Партнеру треба предочити чињенице о свом здравственом стању и поразговарати о евентуалном тестирању партнера.
  • Редовно праћење код инфектолога, здрава исхрана (без пуно масти, чешћи лагани оброци), апстиненција од алкохола и дроге.

У нашој земљи, од 2006. године, спроводи се обавезна имунизација против вируснох хепатитиса Б деце у првој години живота, као и невакцинисане деце у 12. години живота. Ова превентивна мера је допринела да се у периоду од 2000. до 2015. године региструје јасан тренд смањења броја особа оболелих од акутног хепатитиса Б.

Добро осмишљеним превентивним програмима (информисање, подизање нивоа знања о болести, едукативним кампањама и промовисањем тестирања), али и обезбеђивањем адекватног лечења, учесталост ових болести може да се смањи у свакој средини.

 

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /