Светска недеља дојења, од 01. до 07. августа 2017. године и Национална недеља промоције дојења, од 02. до 09. октобра 2017. године

„Подржимо дојење”

Светска недеља дојења, од 01. до 07. августа 2017. године и

Национална недеља промоције дојења, од 02. до 09. октобра 2017. године

„Подржимо дојење”

Светска недеља дојења је глобална кампања која се обележава у више од 170 земаља света, чији је циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да обезбеди подршку дојењу и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 01. до 07. августа.

У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, од 02. до 09. октобра, по двадесеттрећи пут, под слоганом „Подржимо дојење.”

Циљеви Светске недеље дојења 2017. године су:

  1. Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.
  2. Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.
  3. Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.
  4. Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.

Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

Мајчино млеко је потпуна и савршена храна за новорођенче. Састав мајчиног млека се аутоматски прилагођава индивидуалним потребама детета и пружа оптималан однос хранљивих материја за правилан раст и развој. Доказано је да дојена деца ређе оболевају од одређених болести, дојење штити дете од оштећења вида, неправилног развоја вилица и тврдог непца, значајно је ређа појава каријеса.

Истраживања показују да дојена деца интелигентнија, имају развијеније говорне способности, друштвенија су и емоционално стабилнија.

Бебе које се хране мајчиним млеком ређе оболевају од дијареје (пролива), инфекције система за варење и система за дисање, него бебе које се хране вештачким млеком.

Искључиво дојење до шестог месеца живота, као и наставак дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости дететa доприноси унапређењу и заштити здравља и мајке и детета.

Завод за јавно здравље Краљево подржава поменуту кампању, организује и координира све здравствено васпитне активности на територији за коју је надлежан.

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /