Preporuke za bezbednu ishranu

Jedan od najvažnijih uslova za zdrav i aktivan život je pravilna ishrana.

Pravilna ishrana, pored unosa raznovrsnih namirnica u odgovarajućem odnosu, podrazumeva i bezbednost hrane.

Čistoća je pola zdravlja!!! Hrana se najčešće zagađuje zbog loše lične i opšte higijene osoba koje rade sa namirnicama, naročito prljavim rukama.

Izdvoj gotova jela od sirovih namirnica!!! Štetni mikroorganizmi mogu da budu prisutni u sirovim namirnicama, naročito mesu, jajima, voću, povrću ili dospevaju u hranu tokom pripreme, čuvanja i posluživanja (sa prljavih ruku, posiuđa, pribora, radnih površina i iz sirovih nammirnica).

 

Skloni hranu sa vrućine!!! Hrana nije pogodna za ishranu ljudi ako je neprihvatljiva za upotrebu kojoj je namenjena, zbog zagađenja spoljnjim ili nekim drugim faktorom, kao i zbog truljenja, kvarenja ili raspadanja. Najčešće je hrana zagađena mikroorganizmima (bakterije i njihovi toksini, virusi, rikecije, paraziti, gljivice) koji se na umerenoj temperaturi veoma brzo razmnožavaju.

Termički obradi!!! Ukoliko je u hrani već bilo mikroorganizama, visoka temperatura prilikom pečenja, kuvanja, prženja ili drugog načina termičke obrade će ih uništiti.

Obezbedi ispravnu vodu i namirnice za pripremu hrane!!!

Bezbedna hrana se može pripremiti samo od bezbednih sirovina, i sa bezbednom i higijenski ispravnom vodom.

Detaljnije preporuke za bezbednu ishranu možete pročitati ovde…

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /