Квалитет ваздуха у периоду новембар и децембар 2015.године

 

У склопу редовног мониторинга аерозагађења на територији града Краљева, Завод за јавно здравље Краљево свакодневно обавља узимања узорака ваздуха за анализу на прописане параметре. Добијени резултати у новембру и децембру 2015. године показују оптерећење ваздуха честицама PM 10 (пе-ем 10), повећане вредности индекса црног дима-чађи и садржаја тешких метала        (арсена и никла) из фракције суспендованих честица PM 10.

Разлог за овакву ситуацију је повећана емисија штетних гасова у атмосферу уз временске прилике које погодују одржавању штетних гасова у ниском слоју атмосфере.

У јесењем периоду активира се велики број индивидуалних ложишта и повећава се фреквенција моторних возила, што доводи до повећане емисије штетних гасова у атмосферу.  

Због повишеног атмосферског притиска, недовољног струјања ваздуга, топлих дана за ово доба године и хладних ноћи долази до температурне инверзије, до кондезације водене паре и стварања магле. Такви односи  битних параметара на нивоу атмосфере у којем се обављају дисање и људске активности доводи до стварања честица PM 10 од водене паре и загађујућих материја из атмосфере и њихове повећане концентрације. Ове честице могу имати надражајно деловање и провоцирати тегобе код осетљивих категорија (најважније су: срчани и плућни болесници, новорођенчад, одојчад и мала деца, труднице и особе старије животне доби).

 

            После анализе добијених резултата и обиласка терена стручни тим Завода за јавно здравље Краљево даје следећу препоруку:

 

  • У периоду када је ваздух јако загађени и ваздух оцењен као нездрав активности треба ускладити са временским приликама. Посебно осетљиве групе треба да избегавају, а остали треба да скрате време боравка на отвореном и тешке физичке активности. Нарочито треба избегавати дужи боравак на отвореном у јутарњим и вечерњим часовима и када је присутна магла.

 

  • Променом понашања и прилагођавањем активности, могуће је смањити негативни утицај аерозагађења на здравље људи.

Detaljnije informacije i parametre merenja možete videti u sekciji "Kvalitet vazduha" na našem sajtu

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /