СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

„Обрати пажњу на туберкулозу”

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) из 2016. године туберкулоза (ТБ) представља девети по учесталости узрок смрти у свету и водећи узрок смрти од једног инфективног агенса, учесталији у односу на ХИВ/АИДС.

Исте године процењено је да је око 1,3 милиона ХИВ негативних особа умрло од туберкулозе (у односу на 1,7 милиона у 2000.), као и 374.000 особа које живе са ХИВ-ом.

Процењено је да је укупно 10,4 милиона људи оболело од туберкулозе у 2016. години, од тога 90% одраслих, 65% мушкараца и 10% особа које живе са ХИВ-ом (74% у Африци) и 56% у пет земаља: Индији, Индонезији, Кини, Филипинима и Пакистану.

Резистентна туберкулоза представља сталну опасност. У 2016. године забележено је 600.000 нових случајева ТБ резистентних на рифампицин у свету, од чега је 490.000 имало мултирезистенту туберкулозу (МДР ТБ). Скоро половина (47%) случајева МДР ТБ су били становници Индије, Кине и Руске Федерације.

У Европској унији и Европској економској заједници (ЕУ/ЕЕА) годишње се пријављује око 60.000 случајева обољевања од ТБ. Стопа пријављивања се смањује само за око 5% сваке године. Потребан је пад од најмање 10% да би се постигли циљеви одрживог развоја и циљеви глобалне стратегије за елиминацију ТБ као јавноздравственог проблема.

Током 2017. године одржана је прва глобална министарска конференција СЗО о ТБ, у којој је преко 120 националних делегација, укључујући и делегацију Републике Србије, усвојило „Московску декларацију о заустављању туберкулозе”.

Србија се, као и сваке године, и 24. марта 2018. године придружује светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе.

Ове године ће посебна пажња бити посвећена заједничким напорима свих кључних институција и организација да се скрене пажња да и даље велики број људи у нашој земљи болује од туберкулозе и да запостављање континуираних напора на контроли ове болести може бити опасно и у земљама са ниским оптерећењем, због присуства резистентних облика болести који се теже лече и повећану мобилност становништва Поводом Светског дана борбе против туберкулозе у Институту за јавно здравље Србије 21. марта 2018. године биће организована конференција за новинаре на којој ће говорити најзначајнији актери у држави и друштву у области планирања, спровођења, координације и праћења националног програма контроле туберкулозе

Мрежа института/завода за јавно здравље ће заједно са здравственим установама и организацијама Црвеног крста Србије у градовима и општинама и са другим партнерима спровести бројне здравствено промотивне активности у циљу подизања нивоа знања здравствених радника и популације о значају раног откривања туберкулозе, правовременог започињања лечења и истрајности у придржавању терапијском режиму у циљу успешног завршетка лечења, чиме се спречава даље ширење болести.

Поводом Светског дана борбе против туберкулозе и 10 година од успостављања организованог лечења мултирезистентне туберкулозе (МДР ТБ) у Републици Србији Институт за јавно здравље Србије и Специјална болница за плућне болести „Озрен” – Сокобања заједно са партнерима организују стручни симпозијум под називом „Мултирезистентна туберкулоза – изазов савременој контроли туберкулозе”, 23. марта 2018. године у Сокобањи

Република Србија бележи континуиран тренд смањења стопе пријављивања туберкулозе, са 37/100.000 у 2003. години на 12/100.000 становника у 2016. години, што је сврстава међу земље са ниским оптерећењем туберкулозом у региону Европе.

Према пријавама достављеним на обрасцу број 1, у 2016. години пријављено је 837 случаја оболевања од свих облика туберкулозе, који подлежу обавезном пријављивању, што чини нотификациону стопу од 11,82/100.000 на 100.000 становника

Слика 1. Карта дистрибуције нотификационих стопа туберкулозе по окрузима, Република Србија 

tuberkuloza2018

Национални програм контроле туберкулозе у Републици Србији спроводи се у оквиру Програма здравствене заштите становништва од заразних болести. Носиоци реализа-ције програмских активности су здравствене установе и други облици здравствене службе, државна управа и организације цивилног друштва

Како елиминација туберкулозе као јавноздравственог проблема подразумева и повећање обухвата тестирањем латентне ТБ инфекције и примене хемиопрофилаксе, у складу са најновијим светским стратешким правцима (Стратегија за елиминацију ТБ као јавноздравственог проблема Енд ТБ Стратегy) и у Србији је тестирање латентне инфекције бацилом туберкулозе доступно на терет средстава РФЗО-а.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом. Када особа са нелеченом заразном туберкулозом плућа кашље, кија, смеје се или говори, она избацује у ваздух бациле заједно са капљицама пљувачке. Ове веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са бацилима туберкулозе.

Ако особа има добру отпорност организма, инфекција са удахнутим бацилима се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази. Свега 10% инфицираних особа ће се касније у току живота разболети од туберкулозе, а најчешћи разлог је пад отпорности организма изазван стресом, неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, неком дуготрајном болешћу, ХИВ инфекцијом, итд.

Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некада са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости .

На следећем линку Института Батут се налазе материјали који се могу користити у ову сврху http://www.batut.org.rs/index.php?content=1702

Такође су на wеб сајту Института Батут на располагању и детаљне информације и публикације о туберкулози на линку http://www.batut.org.rs/index.php?category_id=183 

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /