U SUSRET NACIONALNOJ NEDELJI DOJENJA 1.- 07.OKTOBRA 2012.

Nedelja dojenja je kampanja koja se organizuje, u svetu i kod nas, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, što u kriznim i vanrednim situacijama može spasiti život deteta, a često i majke. Ujedno, ovo je i prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta i značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta i duže ukoliko to dete i majka žele. Dojenjem se odojčad i mala deca štite od mnogih oboljenja i mogu se spasiti milioni života odojčadi i male dece.

U našoj zemlji ova manifestacija obeležava se od 1994. godine, a brojne predškolske ustanove i škole, deca i vaspitači, učenici i nastavnici dali su svoj doprinos sprovođenju Programa podrške dojenju i zaštite materinstva.

Ovom kampanjom želimo da još jednom skrenemo pažnju zdravstvenoj i široj javnosti koliki je značaj dojenja kojim se obezbeđuje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj, zaštita i unapređenje zdravlja i deteta i majke, ali i da naglasimo značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama, porodiljama, majkama dojiljama i porodici da ostvare uspešno dojenje.

U prethodnih dvadeset godina sprovedene su mnoge aktivnosti i sada je vreme da se sagledaju sva dostignuća i analiziraju sve eventualne prepreke.Potrebno je, na osnovu stečenog iskustva, planirati dalje aktivnosti kako bi što više žena moglo da doji svoje bebe. Zbog toga je slogan ovogodišnje kampanje

"Razumeti prošlost - planirati budućnost"

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE

“DR MILAN JOVANOVIĆ BATUT”

CENTAR ZA PROMOCIJU ZDRAVLJA

RASPISUJE KONKURS

ZA IZBOR NAJBOLJIH LIKOVNIH I LITERARNIH RADOVA NA TEMU

“ MAJ ČINO MLEKO - NAJBOLJA HRANA"

Konkurs je namenjen deci iz predškolskih ustanova i učenicima osnovnih škola u Srbiji.

Predškolske ustanove treba da pošalju po tri najbolja likovna rada, a osnovne škole po tri najbolja likovna i literarna rada na adresu okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje (Zavod za javno zdravlje Kraljevo, ul Slobodana Penezića br.16. Kraljevo) sa naznakom “KONKURS- SVETSKA NEDELJA DOJENJA”. Radove slati najkasnije do 20.septembra 2012.godine.

Najuspešniji radovi na temu "Majčino mleko - najbolja hrana" proglašeni na okružnom nivou biće dostavljeni Institutu za javno zdravlje Srbije"Dr Milan Jovanović Batut". Žiri sastavljen od likovnih pedagoda i stručnjaka iz oblasti zaštite zdravlja odabraće najbolje radove dece predškolskog uzrasta i učenika na republičkom nivou, a najbolji radovi će biti objavljeni na sajtu Instituta Batut.

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /