Obeležavanje međunarodnog dana dece obolele od raka 15. februar 2013. godine

„Rano otkrivanje ... veća šansa"

U Kalendaru javnog zdravlja datumi su uglavnom vezani za određena oboljenja. Ovaj datum, 15. februar „Međunarodni dan dece obolele od raka“ posvećen je deci kao najosetljivojoj  populacionoj grupi, i to onoj deci koja su se susrela sa rakom kao bolešću, koja se od nje leče, koja su izlečena, ali i onima koji su izgubili bitku.
Slogan ove godine je „Rano otkrivanje... veća šansa“ sa ciljem podizanja svesti stanovništva  da dobra informisanost, rana dijagnoza, nega i lečenje  u za to specijalizovanim zdravstvenim ustanovama  zaista čini razliku u ishodu i  obezbeđuju deci oboleloj od raka veću šansu za ozdravljenje i preživljavanje.

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležiće se mnogobrojnim aktivnostima u tom danu,  kako bi se pružila podrška deci i njihovim porodicama u borbi sa ovom bolešću.

Činjenica je da svake godine u svetu više od 160.000 dece oboli od raka, a oko 90.000 umre od te bolestiMaligne bolesti kod dece su retke, sa učešćem od 0,5 do 1% od svih neoplazmi u opštoj populaciji.Petogodišnje preživljavanje i u razvijenim zemljama dostiže i  80%, ali  maligne bolesti su i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece. U nerazvijenim zemljama preživljavanje je daleko manje i iznosi 20% ili čak i 10% u najsiromašnijim zemljama, gde je teško obezbediti kvalitetan pristup informacijama, ranoj dijagnozi, nezi i lečenju.


Od malignih bolesti u Srbiji godišnje oboli oko 350 dece uzrasta od 0 do 19. godina. Kao i u većini zemalja i u Srbiji je registrovan porast incidencije od malignih tumora, ali i smanjenje stopa mortaliteta. Petogodišnje preživljavanje dece oboljele od raka u uzrastu od 0 do 14 godina značajno je poboljšano, sa manje od 50%  u 70. godina do 80% danas.
Međunarodno udruženje roditelja dece obolele od raka (ICCCPO) formirana je 1994. godine i nju čini i predstavlja 138 organizacija u 81 zemlji.
Međunarodno udruženje roditelja dece obolele od raka (ICCCPO)) i Međunarodno udruženje pedijatrijskih onkologa (SIOP) su predložili da se 15 februar 2013. godine, Međunarodni dan dece obolele od raka obeleži pod sloganom „Rano otkrivanje...veća šansa“ sa ciljem podizanja svesti stanovništva  da dobra informisanost, rana dijagnoza, nega i lečenje  obezbe]uju deci oboleloj od raka veću šansu za ozdravljenje i preživljavanje.

Međunarodno udruženje  roditelja dece obolele od raka (ICCCPO) i Međunarodno udruženje pedijatrijskih onkologa (SIOP ) su odštampali letak (flajer) i zatražili da već od 8. februara krene kampanja sa  ljudima koji  želi da se uključe u kampanju. Glavni akcenat je dat na komunikaciji putem interneta.
Potrebno je  poslati izjavu o podršci, u cilju promovisanja, putem mejla, pre svih  medijima i takođe odštampati flajer koji je usmeren na grupe porodica dece obolele od raka i pitanjima sa kojima se suočavaju.  Kampanja će biti propraćena zajedničkim saopštenjem SIOP i ICCCPO o činjenici da je rano otkrivanje i lečenje u za to specijalizovanim centrima zaista čini razliku u ishodu.

Ideja je da se razvije svest, ali i prikupe sredstava u toku celog meseca februara kroz kampanju što uključuje i izradu i štampanje flajera, od strane udruženja roditelja dece obolele od raka, sa osnovnim informacijama da je rak izlečiv, da je neophodno rano otkrivanje radi povećanja stope preživljavanja, da se preporučuje lečenje u specijalizovanim bolnicama i neke druge osnovne informacije o malignim bolestima kod dece, dopunjen lokalnim statističkim podacima i činjenicama.
Članovi takođe mogu predati flajere (letke) školama, preduzećima, zdravstvenim ustanovama , javnim ličnostima i političarima.
Zato ovogodišnja kampanja  treba da obezbedi osnovne poruke u skladu sa sloganom
„Rano otkrivanje ... veća šansa" da je rak kod dece izlečiv ako se  rano dijagnostikuje i leči u za to specijalizovanim ustanovama.
Pored organizovanog sistematskog nadzora nad zdravljem u cilju ranog otkrivanja oboljenja (kroz preventivne i kontrolne preglede u periodu od rođenja, pa do kraja redovnog školovanja koji se realizuju u domovima zdravlja),  važno je roditeljima i deci pružiti adekvatnu informaciju da obrate pažnju da  prepoznaju rane znake (upozorenja) bolesti  kao što su određene promene i uporni simptomi i da je neophodno potražiti što pre medicinsku pomoć.


Pažnju treba obratiti kada se pojave:

  • promene  na očima i vidu ( nova razrokost, novo slepilo, izbočena očna jabučica),
  • otekline u stomaku i karlici, na glavi i vratu, udovima, testisima, žlezdama,
  • neobjašnjivo produžena temperatura   preko 2 nedelje,
  • neobjašnjiv gubitak težine, bledilo, umor, stvaranje  modrice ili krvarenje,
  • bolovi u kostima, zglobovima, leđima, i lako nastali prelomi,
  • neurološki znaci: promena ili pogoršanje hoda, ravnoteže ili  govora, glavobolja  više od dve nedelje sa ili bez povraćanja, uvećanje glave.


Prognoza malignih bolesti u dečijem uzrastu zavisi od stadijuma bolesti, ali naša zemlja po učestalosti obolevanja od malignih bolesti kod dece ne odskače od drugih zemalja u regionu.
U cilju intersektorske saradnje, Institut za javno zdravlje Srbije «Dr Milan Jovanović Batut», uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i u saradnji sa Udruženjima roditelja dece obolele od raka «Uvek sa decom», «Zvončica» i «Čika Boca» organizuje konferenciju pod nazivom «Prevencija i kontrola malignih oboljenja kod dece i adolescenata»,  u čertvrtak, 14. februara 2013. godine, sa početkom u 10.00 časova u Institutu za javno zdravlje Srbije.
Konferencija je namenjena stručnoj javnosti, zdravstvenim radnicima iz ustanova primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, zdravstvenim saradnicima i udruženjima koji mogu dati svoj doprinos u zaštiti i unapređenju zdravlja, posebno dece obolele od malignih bolesti.


Korisni sajtovi:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.sadecom.org.rs

www.icccpo.org

www.siop.nl

www.zvoncica.org.rs

www.cikaboca.org

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /