Obeležavanje VII Evropske nedelje prevencije raka grlića materice od 21. do 27. januara 2013. godine

VII Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležiće se od 21. do 27. januara 2013. godine sa ciljem podizanja nivoa znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji. Tokom ove nedelje, u velikom broju zemalja Evrope, istovremeno se održavaju razne aktivnosti čiji je zajednički cilj da promovišu važnost smanjenje obolevanja i umiranja od raka grlića materice. I ove godine, nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice (ECCA).

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan javno zdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre. Trenuto više od 185.500 žena na starom kontinentu živi sa ovom dijagnozom raka, bilo da je njihovo lečenje u toku ili ne.

 

Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju razvijenih zemalja Evrope. Ipak, u zemljama u razvoju, preventivnih programa uglavnom nema i svest žena o značaju redovnih pregleda je na veoma niskom nivou.

U našoj zemlji, rak grlića materice je po učestalosti oboljevanja i umiranja četvrti maligni tumor među ženama. Već duži niz godina kod žena u Srbiji evidentira se jedna od najviših stopa obolevanja od raka grlića materice u Evropi. Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi. Većina ovih smrtnih ishoda mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se blagovremeno pristupilo njenom lečenju.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice. Danas postoje i vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje su visoko efikasne u prevenciji infekcije HPV tip 16 i 18 koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice.

Zašto onda svake godine 60.000 žena oboli i 30.000 žena u Evropi umre od raka grlića materice? Postoje dva razloga:

  1. Mnoge zemlje još uvek nemaju efikasne skrining programe i programe za HPV vakcinaciju.
  2. Čak i u zemljama gde ovi preventivni programi postoje, mnoge žene nisu svesne njihovog značaja pa ih i ne koriste.

Tokom Nedelje prevencije u više od 30 zemalja Evrope istovremeno se odvijaju brojne aktivnosti:

  • distribucija edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima kao što su tržni centri, metro stanice, autobuske stanice, i sl. (http://www.ecca.info/en/ecca-publications/brochures.html) kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa,
  • organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, fakultetima, radnim organizacijama,
  • organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolescentkinje u srednjim školama,
  • održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima,
  • javne manifestacije, nastupi na medijima, i sl.
  • online diskusije na temu prevencije grlića materice,

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležva od 2007. godine i kampanje su usmerene na 3 ciljne grupe:

  • Opšta populacija,jer ljudi moraju da znaju prednosti korišćenja raspoloživih preventivnih programa
  • Zdravstveni radnici moraju da raspolažu tačnim informacijama o skrining programima i programima HPV vakcinacije kako bi mogli da podstaknu svoje pacijente da koriste ove usluge i pruže odgovore na njihova pitanja

· Političari i politički lideri treba da raspolažu informacijama o prednostima korišćenja preventivnih programa kako bi razumeli njihov značaj.

Značajne aktivnosti koje se obavljaju tokom ove nedelje su i potpisivanje peticije „Stop raku grlića materice” i podela broševa „Biser mudrosti”. Peticija ima za cilj prikupljanje milion potpisa koji bi bili predati Evropskom parlamentu sa ciljem da rad na programima prevencije u budućnosti učini obaveznim. Već je dostignut postavljen cilj jer je prikupljeno preko milion potpisa ali se sa tom peticijom nastavlja dalje jer svaki potpis više čini akciju jačom (www.cervicalcancerpetition.eu/). Broševi, kao simbol prenošenja znanja, tokom nedelje se dele ne samo ženama već i svima onima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. Do danas, preko 1 milion Bisera mudrosti je distribuirano širom Evrope i oni su postali prepoznatljiv simbol ove kampanje (www.PearlofWisdom.eu).

U Srbiji se u okviru Nedelje prevencije raka grlića materice od početka obeležavanja organizuje veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled.

U nedelji koja je pred nama potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja ranog otkrivanja cervikalnog raka u Srbiji i mobilisati sve društvene snage za prevenciju raka grlića materice.

 

Pоstеr 1 - Prevencija raka grlića materice

 

Izvor:

www.ecca.info

 

 

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /