Obeležavanje Svetske nedelje dojenja, 1-7. avgust 2013. godine

„Podrška dojenju - bliži majkama”

Svetska nedelja dojenja se svake godine obeležava od 1. do 7.avgusta u više od 170 zemalja sveta kako bi se razvijala društvena svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i deteta. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je pokretanje ove kampanje kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine akcenat je na različitim temama od značaja za dojenje. Tradicionalno, već 16 godina Svetska nedelja dojenja se obeležava javnim manifestacijama i različitim akcijama. Nacionalna nedelja dojenja obeležava se tokom prve nedelje oktobra.

 

Tema prve nedelje dojenja bila je posvećena inicijativi „Bolnice – prijatelji beba”, a ovogodišnja tema svetske nedelje dojenja je posvećena podršci majkama koje doje:

 „Podrška dojenju - bliži majkama“. Tema naglašava važnost saveta i iskustava drugih majki koje doje kao i zdravstvenih radnika.   Uvek postoji način da se prevaziđe kriza dojenja u nedeljama/mesecima nakon porođaja. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža ali i šira porodica. Potrebna je međutim podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i od prijatelja i zajednice u celini. 

Program savetovanja omogućava učešće velikog broja majki,a savetnik za dojenje može biti bilo ko iz zajednice ko je edukovan da na odgovarajući način prenese znanje majkama i da ih podrži da doje. Obučeni savetnici, najčešće majke volonterke koje su i same dojile kroz savetovalište pružaju mamama i budućim mamama informacije, podršku i konkretne savete vezane dojenje. 

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2013:

 

  1. Skretanje pažnje na značaj uzajamne podrške i pomoći majkama da uspostave i održe dojenje.
  2. Informisanje stanovništva o prednostima savetovanja.
  3. Povećanje broja pristalica dojenja, bez obzira na stepen obrazovanja, koji će biti  obučeni za podršku majkama i bebama.
  4. Identifikovanje savetovališta za dojenje u okruženju odnosno lokalnoj zajednici kojima  žene mogu da se obrate za pomoć i podršku nakon porođaja.
  5. Pozivanje države i vlade da podrže aktivno sprovođenje 10 koraka do uspešnog dojenja, posebno koraka 10: produženje trajanja i povećanje stope isključivog dojenja.

 

Pet krugova podrške

Krugovi podrške za majku i dete su osnova za majke pri donošenju odluke da doje, steknu pozitivna iskustva dojenja i nastave dojenje. Krugove podrške predstavljaju: 

Majka je u centru kruga jer prisustvo ili odsustvo podrške na njih direktno utiče. Majke takođe imaju važnu ulogu u obezbeđivanju i pružanju podrške drugima. U okviru Globalne inicijative za podršku majke (Global Initiative for Mother Support, GIMS) za dojenje iz izveštaja za 2007.godinu zaključuje se da se „majke smatraju aktivnim učesnicima u pružanju podrške, budući da su one i  pružaoci i primaoci informacija i podrške”.

Porodica - muževi, partneri, očevi, šira porodica i prijatelji čine mrežu stalne podrške majkama koje doje. Socijalna podrška uključuje podršku zajednice. Podrška za vreme porođaja i posle rođenja ohrabruje majku. Društvena podrška povećava poverenje majke u svoje sposobnosti da doji u  nedeljama i mesecima posle porođaja. Podrška društva podrazumeva povezanost zdravstvenog sistema, grupa za podršku dojenju i majkama, podršku šite društvene ali i lokalne zajednice i medija.

Zdravstveni sistem - uključuju mnoštvo mogućnosti da se podrži dojenje od prenatalne nege,  podrške za vreme i posle porođaja, postnatalne nege. Zdravstveni radnici su  obučeni savetodavnim veštinama koje su usmerene na podršku majkama koje doje. .

Radno okruženje – zaposlene žene se suočavaju sa izazovima i potrebna im je  podrška da uspešno rade i doje. Podrška uključuje obezbeđivanje odgovarajućih uslova na radnom mestu za dojenje,a kako bi majka majka i beba imale blizak kontakt i dok majka radi.

Zakonska regulativa – podrška dojenju kroz zakonski okvir, zaštitu materinstva i povezivanje različitih sektora na svim nivoima sa posebnim naglaskom za nastanak uslova u društvu za bezrezervnu podršku i zaštitu majki i dece. 

Nepredviđene i krizne situacije – podrška majkama u neočekivanim i/ili vanrednim situacijama kao što su prirodne nepogode, izbeglištvo zbog ratnih sukoba ili elementarnih nepogoda, akutne bolesti majke i/ili deteta. 

Nagradni konkurs za izradu likovnih i literarnih radova

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /