VIII европска недеља превенција рака грлића материце 19. – 25. јануар 2014. године

prevencija raka grlica materice 2014

VIII европска недеља превенције рака грлића материце обележиће се од 19. до 25. јануара 2014. године са циљем подизања нивоа знања и информисаности о раку грлића материце и превенцији рака. Током ове недеље, у великом броју земаља Европе, истовремено се одржавају разне активности чији је заједнички циљ да промовишу важност смањења оболевања и умирања од рака грлића материце. И ове године, носилац свих активности је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA).

Рак грлића материце представља озбиљан јавноздравствени проблем у Европи, јер се сваке године ова болест открије код приближно 60.000 жена, а скоро 30.000 жена умре. Оно што забрињава је чињеница да се болестјавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена старости од 15-44 године.


Рак грлића материце стављен је под контролу у већем броју земаља Европе. Ипак, у земљама у развоју, превентивних програма углавном нема док је и свест жена о значају редовних превентивних прегледа на веома ниском нивоу.


Зашто онда сваке године 60.000 жена оболи и 30.000 жена у Европи умре од рака грлића материце? Постоје два разлога:

  1. Многе земље још увек немају ефикасне скрининг програме –програме за рано откривање и превенцију рака.
  2. Чак и у земљама где превентивни програми постоје, многе жене нису свесне њиховог значаја па их и не користе.

У нашој земљи, рак грлића материце је по учесталости други водећи узрок оболевања и четврти узрок умирања од рака међу нашом женском популацијом. Већ дужи низ година код жена у Србији евидентира се једна од највиших стопа оболевања од рака грлића материце у Европи. У нашој земљи свакога дана најмање једна жена умре од рака грлића материце. Нарочито забрињава чињеница да је регистрована стопа морталитета од ове локализације рака код жена у нашој земљи скоро двоструко виша од истих стопа морталитета код жена у Европи. Већина ових смртних исхода могла се спречити да је болест откривена на време и да се благовремено приступило њеном лечењу.


Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце. Данас постоје и вакцине против инфекције изазване хуманим папилома вирусима (HPV) које су ефикасне у превенцији HPV инфекције тип 16 i 18 који су заједно одговорни за настанак 7 од 10 случајева рака грлића материце.
Програм организованог скрининга рака грлића материце спроводи се на територији Републике Србије од 2012.године. Уредбом усвојеном16.августа 2013.године (Сл.Гл.РС бр 73⁄2013) утврђен је Национални програм раног откривања карцинома грлића материце. Програмом је дефинисано спровођење здравствене заштите и активности на унапређењу здравља, смањењу смртности од рака грлића материце и побољшању квалитета живота жена Србије.


Ова недеља превенције рака грлића материце треба да подстакне што боље спровођење програма организованог скрининга рака на Националном нивоу што је у складу и са радом Националне канцеларије за превенцију рака (www.skriningsrbija.rs).


Током Недеље превенције у више од 30 земаља Европе истовремено се одвијају бројне активности:

 

  • дистрибуција едукативно-промотивног материјала на јавним местима као што су тржни центри, метро станице, аутобуске станице, као и пружање савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма,
  • организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници, у школама, факултетима, радним организацијама,
  • организовање предавања о превенцији цервикалног карцинома за адолесценткиње у средњим школама,
  • одржавање семинара о превенцији карцинома грлића материце намењених студентима медицине као и здравственим радницима,
  • јавне манифестације, наступи на медијима, и слично
  • онлине дискусије на тему превенције грлића материце.
  • Европска недеља превенције рака грлића материце се обележва од 2007. године и кампање су усмерене на три циљне групе:
  • Општу популацију, јер људи морају да знају предности коришћења расположивих превентивних програма
  • Здравствене раднике који морају да располажу тачним информацијама о скрининг програмима и програмима HPV вакцинације, како би могли да подстакну своје пацијенте да користе ове услуге и пруже одговоре на њихова питања и
  • Политичаре и лидере који треба да располажу информацијама о предностима коришћења превентивних програма како би разумели њихов значај.

Значајне активности које се обављају током ове недеље су подела брошева „Бисер мудрости”. Брошеви, као симбол преношења знања, током недеље се деле не само женама већ и свима онима који подржавају борбу против рака грлића материце. До данас, преко 1.5 милион Бисера мудрости је дистрибуирано широм Европе и они су постали препознатљив симбол ове кампање (www.PearlofWisdom.eu).
Током прошлогодишње кампање, преко 5.000 догађаја је одржано широм Европе. Ови догађаји су преносили огромну количину информација женама и адолесценткињама, помажући им да разумеју значај превенције рака врата/грлића матернице и да их мотивишу да користе све услуге тамо где су доступне. Уједно, ови догађаји подижу и свест међу бројним политичарима и помажу да се подигне приоритет у имплементацији програма превенције рака грлића материце у земљама где они нису тренутно доступни.


У Србији се у оквиру Недеље превенције рака грлића материце од почетка обележавања организује велики број активности као што су предавања, трибине, гостовања на телевизији и радију. У домовима здравља и болницама, гинеколози, патолози, епидемиолози и стручњаци других профила током ове недеље организују предавања и разговоре у којима женама објашњавају важност редовног одласка на гинеколошки преглед.


У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја раног откривања рака грлића материце у Србији и мобилисати све друштвене снаге за превенцију рака грлића материце.
Уз Вашу помоћ, готово сваки случај рака грлића материце може бити спречен!

Придружите се кампањи!

Помозите да се подигне свест о превенцији рака грлића материце.

Извор:
www.ecca.info

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /