Национални дан борбе против рака дојке, 20. март 2014.године

У циљу едукације јавности о значају превенције рака дојке, у Србији се од прошле године 20. март званично обележава као Национални дан борбе против рака дојке. Нови датум је уврштен у Календар јавног здравља на иницијативу компаније Авон и Фонда Б92, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Института за онкологију и радиологију Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Рак дојке је најчешће злоћудно (малигно) обољење код жена данас. Широм света, па и у Србији, учесталост ове врсте тумора континуирано расте већ 30 година и тај пораст износи 3,1% годишње. У нашој земљи, 26% новооболелих жена од рака има дијагнозу карцинома дојке и 17,5% жена умре од ове врсте малигних тумора.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у Републици Србији је током 2011. године оболело 4616 жена од карцинома дојке, а стопа инциденције је износила 75,3 на 100.000. У истој години од рака дојке умрло је 1647 жена, а стопа морталитета износила је 23,7 на 100.000. Највише стопе инциденције од рака дојке су регистроване у Пиротском (100,2/100.000), Јужнобачком округу (90,7/100.000) и граду Београду (88,5/100.000), а највише стопе морталитета су регистроване у Севернобанатском (28,1/100.000), Севернобачком округу (27,3/100.000) и граду Београду (24,5 /100.000).

У односу на жене у Европи, жене у Србији налазе се у средњем ризику оболевања од карцинома дојке и у високом ризику умирања од ове врсте малигног тумора. У земљама европског региона просечна инциденција од карцинома дојке је 67,5 на 100.000, а просечна стопа морталитета 16,0 на 100.000.

Чиниоци који повећавају ризик оболевања од рака дојке су године старости (са годинама старости расте ризик), рак дојке у породици (мама, тетка, бака), претходни рак дојке, рана прва менструација (пре 12. године), касна менопауза (после 50. године), нерађање, касни први порођај (после 30. године), недојење, употреба хормонских препарата, итд. Дуготрајна употреба контрацептивних пилула, као и других хормонских препарата, без редовних лекарских прегледа може представљати значајан фактор ризика у настанку рака дојке. Поред тога и особе које живе и раде у окружењима у којима су изложене зрачењу или испарењима различитих штетних материја, под повећаним су ризиком.

Рак дојке се не може спречити, али се може дијагностиковати док је још у почетној фази, што значи док је мањи од 1 цм, када се не може напипати и када жена нема никакве тегобе. Ако се рак дојке открије у раном стадијуму, петогодишње преживљавање је око 96%. Рак дојке се може открити на време и преко 70% рака дојке пронађу саме жене самопрегледом и зато треба следити препоруке за рано откривање рака дојке: самопреглед дојке, почев од 20. године, сваког месеца; клинички преглед дојке код изабраног лекара, од 30. године и први мамографски преглед од 45. године, на сваке две године.

Упутство за извођење самопрегледа дојки свака жена може добити од свог изабраног лекара. Спровођење самопрегледа дојке повећава свест жене о значају прегледа дојки, смањује страх од скрининг прегледа и повећава мотивисаност за учешће у организованим скрининг програмима. Када говоримо о скринингу рака дојке, он се спроводи организовањем мамографских прегледа код здравих жена одређене старосне доби, од 50 до 69 године. Откривање рака дојке у раној фази – скринингом, жени даје велике шансе за излечење, бржи опоравак, смањење инвалидности, бољи квалитет живота, али и смањење трошкова лечења и индиректних трошкова болести (нега, рехабилитација...).

Открити рак на време даје могућност да се адекватном терапијом рак дојке може и излечити, а самим тим и спречити све компликације које ова болест носи. Уколико се рано открије, рак дојке је излечив у преко 90% случајева. Нажалост, због касног откривања рака дојке у око 50% случајева женама се мора урадити мастектомија, односно ампутација дојке.

Организовани скрининг карцинома дојке у Србији

Канцеларија за скрининг рака Института за јавно здравље Србије од 2012. године координира и прати спровођење организованог скрининга карцинома дојке на територији Републике Србије.

Организовани скрининг прегледи карцинома дојке су један вид превентивних прегледа за жене које су у животном добу од 50 до 69 година.

Данас се организовани скрининг карцинома дојке спроводи у 20 општина широм Србије. У периоду од почетка организованог скрининга карцинома дојке до сада, на преглед мамографским снимањем позвано је укупно око 75.000 жена. Скоро свака друга жена се одазвала на преглед. Код око 2200 жена утврђени су позитивни мамографски налази, што чини 5,5% од укупног броја урађених мамографија у овом програму.

Од почетка спровођења овог програма, мамографским прегледом постављена је дијагноза и хистопатолошки су потврђени карциноми дојке код 143 жене.

Основни циљ организопваног скрининг програма је смањење смртности жена од карцинома дојке, уз напомену да се на 1000 мамографски прегледаних жена током 10 година, спашава један живот.

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /