Светски дан вода 2015

Генерална скупштина Уједињених нација је резолуцијом из 1992. године 22. март одредила као датум обележавања Светског дана вода, који се сваке године широм света обележава пригодним манифестацијама. Тема Светског дана вода 2015. године је „ВОДА И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ’’, a посвећена је бризи о слатким водама и одрживости управљања извориштима слатких вода. Обележавање овогодишњег Светског дана вода има за циљ да повећа свест о значају, користима и изазовима у области вода, као и да негује партнерство, дијалог и удруживање у области управљања слатким водама као једном од значајних приоритета.

Тема је усмерена и на јачање сарадње у оквиру институција, корисника, социјалног и економског сектора да би се постигао консензус о Одрживим циљевима развоја до 2015, који се највише односи на потребе за извориштима слатке воде у будућности.

Сарадња у области вода има етичку, социјалну, политичку, институционалну и економску димензију и препознаје се као добар баланс између потреба и приоритета у овој области.

Подаци Светске здравствене организације указују да око 85% популације у свету живи у сушном делу планете, као и да у многим деловима света расположивост водених ресурса опада. Око 780 милиона људи у свету нема приступ води, а око 2.5 билиона људи нема приступ адекватној санитацији. Такође, око 6 до 8 милиона људи годишње сноси последице од болести насталих услед контаминиране воде.

Подаци указују да у свету постоји 276 међудржавних река, а да на територији 148 земаља протиче једна или више од њих. У периоду од 1820. до 2007. године у свету је потписано 480 споразума о сарадњи између земаља у области међудржавних река како би се сачували водени ресурси, обезбедила одрживост и заштита животне средине, као и заштита здравља људи.

Овогодишњи Светски дан вода, у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, биће обележен одржавањем семинара “Jaвноздравствени значај водоснабдевања и здравствене исправности воде за пиће у редовним и ванредним приликама”, који је посвећен унапређењу сарадње институција, организација, невладиног сектора и других партнера у области вода.

Осим што вода представља основни услов живота, значајан је чинилац јавног здравља и животне средине, као и многих механизама у природи који би без воде били немогући. 

У склопу теме Светског дана воде ове године Вода и одрживи развој, ОУН истиче следеће поруке којима се скреће пажња на значај воде:

  • „ВОДА ЈЕ ЗДРАВЉЕ – Чисте руке вам могу сачувати здравље и спасити живот“
  • ВОДА ЈЕ ПРИРОДА – Екосистеми чине срж глобалног кружења воде“
  • ВОДА ЈЕ УРБАНИЗАЦИЈА – Сваке недеље, 1 милион становника мигрира у градове“
  • ВОДА ЈЕ ИНДУСТРИЈА – Више воде се употреби за производњу једног аутомобила него што је потребно за пуњење једног базена за пливање“
  • ВОДА ЈЕ ЕНЕРГИЈА – Вода и енергија су нераздвојне“
    ВОДА ЈЕ ХРАНА – За производњу два бифтека потребно је утрошити 15 000 литара воде“
  • ВОДА ЈЕ РАВНОПРАВНОСТ – Свакога дана жене у целом свету утроше милионе сати на ношење воде“

Када знамо да је један литар нафте довољан да загади један милион литара воде за пиће, схватамо значај који има развој колективне свести о правилном одлагању отпадних материја у сваком облику, течном и чврстом, а индиректно и гасовитом.

Само очувањем животне средине можемо сачувати наше здравље и омогућити здрав живот у здравој животној средини генерацијама које долазе, јер само вода која није загађена значи живот.

Постер

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /