Светска недеља дојења

"Нека и маме које раде доје”

Ове године, Светска недеља дојења (1–7. август 2015.) коју координира Светска алијанса за акцију дојења посвећена је заједничком глобалном акцијом за подршку женама да доје на радном меaсту. Без обзира да ли је жена званично запослена у државној тј. приватној фирми или ради у кућним условима, потребно је да има могућност да доји бебу.

Тема Светске недеље дојења за 2015. годину односи се на запослене жене дојиље и подсећа на кампању Светске недеље дојења из 1993. године када је тема била Мајка-френдли иницијатива на радном месту. Много је постигнуто током последње 22 године глобалне акције подршке женама у дојењу на радном месту, посебно усвајање ревидиране Конвенције о заштити материнства 183 Међународне организације рада са много јачим правима мајке, и више акција за унапређење националних закона и пракси у државама. На нивоу радног места, такође смо видели више акција промоције дојења или пријатна радна места за дојиље укључујући награде послодаваца за дојење, као и већу свест о правима жена које доје на радном месту.

Инноценти декларација за заштиту, промоцију и подршку дојењу (1990) препознала је да дојење обезбеђује идеалну исхрану за бебе и доприноси њиховом здравом расту и развоју. И поред 25 година напорног рада остало је много тога да се уради, посебно на четвртом циљу Инноценти декларације: да позове владе да ... донесу закон за заштиту права запослених жена које доје и успостављање услова за његово спровођење”.

Светска алијанса за акцију дојења позива на:

  • заједничку глобалну акцију за подршку женама да доје на радном месту, без обзира да ли је жена званично запослена у државној тј. приватној фирми или ради у кућним условима
  • доношење и имплементацију закона о заштити материнства и прописа од стране влада, у складу са Конвенцијом о заштити материнства Међународне организације рада
  • укључивање циљних показатеља дојења у одрживи развој циљева.

За кампању Светске недеље дојења 2015. Светска алијанса за акцију дојења и њени партнери на глобалном, регионалном и националном нивоу имају за циљ да оснаже и подрже све жене да на одговарајући начин комбинују рад са гајењем деце, посебно дојењем.

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /