Светски дан дијабетеса, 14. новембар 2015. године, под слоганом „Нека здрава исхрана постане право, а не привилегија”

Кампања Светског дана дијабетеса 2015. године са слоганом „Нека здрава исхрана постане право, а не привилегија”, покренута је на 68. скупштини Светске здравствене организације (СЗО) у Женеви 19. маја 2015. године. Циљ кампање је да се ангажују сви актери друштва како би се побољшала доступност здраве хране, сачували животи, смањио глобални терет дијабетеса и уштеделе милијарде долара због губитка радне продуктивности и трошкова у здравству.

Кључне поруке кампање:

1. Данас – промените свој живот

Здрава исхрана је изузетно значајна компонента превенције типа 2 дијабетеса и ефикасног менаџмента свих типова дијабетеса.

  • Очекује се да ће до 2035. године приближно 600 милиона људи у свету имати тип 2 дијабетеса. Касно откривање болести је главни кривац што велики број људи са типом 2 дијабетеса у тренутку постављања дијагнозе има најмање једну компликацију дијабетеса.
  • Здрав стил живота може у 70% случајева спречити настанак типа 2 дијабетеса, а здрава исхрана значајно доприноси смањењу ризика.
  • Здрава храна која може смањити ризик за настанак типа 2 дијабетеса и његових компликација обухвата лиснато поврће, свеже воће, орашасте плодове, интегралне житарице, незаслађне немасне јогурте и посна меса.
  • Оболевање од типа 1 дијабетеса у свету расте. Иако се настанак овог типа дијабетеса не може спречити, здравим стилом живота можемо да утичемо на спречавање настанка компликација.
  • Развијање здравих навика у исхрани деце је кључни фактор за заустављање епидемије дијабетеса. Добро здравље будућих генерација је корак ка обезбеђењу одрживог развоја.

2. Сутра – промените свет

Доступност здраве хране је од суштинског значаја за смањење глобалног оптерећења дијабетесом и обезбеђење одрживог развоја.

  • Оптерећенје дијабетесом у свету је велико и наставља тренд раста: 2014. године приближно 387 милиона одраслих особа имало је дијабетес, а према процени Интернационалне дијабетес федерације – ИДФ-а до 2035. године број оболелих ће се повећати за 53%.
  • Процењује се да су 2014. године трошкови лечења дијабетеса и његових компликација на глобалном нивоу износили 612 милијарди долара.
  • Елиминацијом променљивих фактора ризика за настанак типа 2 дијабетеса, смањили би се трошкови у здравству за 11%.
  • До 2035. године, усвајањем здравих стилова живота могао би се спречити или одложити настанак типа 2 дијабетеса у 70% случајева или код 150 милиона особа.
  • Здрава исхрана је у просеку 1,50 долара/дневно скупља од нездраве и повећава трошкове исхране 550 долара по особи/годишње.
  • Број оболелих од дијабетеса у земљама са ниским и средњим приходом наставиће да расте, што представљају претњу за одрживи развој.

Дијабетес у свету, Дијабетес Атлас 2014:

 

  • У свету је 2014. године приближно 387 милиона одраслих особа имало дијабетес; до 2035. године, број оболелих ће се повећати на 592 милиона;
  • Учешће особа са типом 2 дијабетеса у укупном броју оболелих расте у већини земаља у свету;
  • 77% одраслих особа оболелих од дијабетеса живи у земљама са ниским и средњим приходом;
  • Највећи број оболелих је узраста између 40 и 59 година;
  • 179 милиона оболелих нема постављену дијагнозу дијабетеса;
  • Током 2014. године 4,9 милиона особа је умрло од последица дијабетеса; сваких 7 секунди једна особа умре од последица дијабетеса;
  • На глобалном нивоу, 2014. године дијабетес је био одговоран за најмање 612 милијарди долара – 11% укупних трошкова здравствене заштите одрасле популације;
  • Током 2013. године, од типа 1 дијабетеса оболело је више од 79.000 деце;
  • Више од 21 милиона живорођене деце је 2013. године било изложено дијабетесу током трудноће њихових мајки – једно на 6 живорођене деце.

Када се обележава Светски дан дијабетеса?

Светски дан дијабетеса (World Diabetes Day) представља кампању са циљем скретања пажње на проблем дијабетеса у свету. Обележава се сваке године 14. новембра, на рођендан Фредерик Бантинга, који је заједно са Чарлс Бестом допринео открићу инсулина 1922. године. Иницијативу за његово обележавање покренули су 1991. године Интернационална дијабетес федерација (International Diabetes Federation – IDF) и Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO), као одговор на глобалну епидемију дијабетеса. Светски дан дијабетеса постао је дан борбе против дијабетеса Уједињених нација 2007. године након усвајања Резолуције УН 61/225. Ова резолуција је препознала дијабетес као хроничну болест која је значајан узрок неспособности и великих трошкова лечења, због чега представља велику економску претњу за породице оболелиих, земље у којима живе и читав ствет.

Где се обележава?

Светски дан дијабетеса обележава широм света преко 200 чланица Интернационалне дијабетес федерације у више од 160 земаља, све државе чланице Уједињених нација и бројна друга удружења и организације, предузећа, здравствени радници, оболели од дијабетеса и њихове породице. Активности ИДФ-а имају за циљ унапређење здравља оболелих и особа под ризиком да оболе од дијабетеса, као и размену информација и образовање оболелих и пружаоца здравствених услуга.

dijabetes2015

Лого Светског дана дијабетеса је плави круг – глобални симбол дијабетеса, настао 2007. године (након усвајања Резолуције УН о дијабетесу) као део кампање „Уједињени за дијабетес”. Круг симболизује живот и здравље, а плава боја симболизује небо које обједињује све народе и боју заставе Уједињених нација. Плави круг означава јединство глобалне дијабетес заједнице као одговор на пандемију дијабетеса.

Линкови:

Светски дан дијабетеса (http://www.idf.org/worlddiabetesday)
Дијабетолошки савез Србије (www.diabeta.net)
Плави круг. Удружење за борбу против дијабетеса града Београда (www.plavikrug.org)

 

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /