Oktobar mesec pravilne ishrane 2009. godine

OBELЕŽEN 16.0KT0BAR SVETSKI DAN HRANE

„Održimo bezbednost hrane u kriznim situacijama”

Kampanja Oktobar mesec pravilne ishrane realizuje se na teritoriji Republike Srbije od 2001.godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a mnogobrojne škole, zaposleni u prosveti, učenici i njihovi roditelji dali su veliki doprinos uspehu kampanje u proteklom periodu.

Cilj aktivnosti u okviru kampanje je informisanje najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani. Ostvarivanje predviđenih aktivnosti omogućeno je komplementarnim angažovanjem zdravstvenih i obrazovnih ustanova, uz učešće zaposlenih, učenika i njihovih roditelja, medija (štampe, televizije, radija) društveno-humanitarnih, sportskih, rekreativnih, kulturnih i drugih organizacija i udruženja.

Raspisivanje nagradnog Konkursa za izradu literarnih i likovnih radova namenjenog deci i učenicima osnovnih škola je redovna aktivnost Zavoda za javno zdravlje u okviru  kampanje i obeležavanja 16.oktobra Svetskog dana hrane, sa temom koja je globalna i koja ove godine glasi: »Održimo bezbednost hrane u kriznim situacijama «.

Rezulati istraživanja u našoj Republici pokazali su da postoje mnogobrojne pogrešne navike u ishrani, u svim kategorijama stanovništva, od dece do najstarijih osoba. Nepravilna ishrana u velikoj meri doprinosi oboljevanju i umiranju od različitih bolesti, među kojim u našoj sredini prednjače bolesti srca i krvnih sudova, i maligne bolesti. Takođe je poznato da veliki procenat zaraznih bolesti sistema organa za varenje nastaje unošenjem kontaminirane (zagađene) hrane biljnog i životinjskog porekla. Opasnost po zdravlje ljudi dolazi i putem lanca ishrane gde na različite i mnogostruke načine postoji mogućnost kontaminacije, koja se može preneti i na konačan proizvod. U savremenim uslovima globalnog zagađenja životne sredine, zaštita izvora i bezbednosti hrane ima izuzetnu važnost u očuvanju zdravlja ljudi. U svetu i kod nas urađene su brojne studije o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti namirnica i stepenu njihove kontaminacije zagađivačima biološkog, hemijskog i fizičkog porekla u kojima su izučavani njihovi izvori i putevi transfera, način dospevanja i migracije, kao i njihov sadržaj u finalnim proizvodima. Na taj način dobijen je uvid u izvore, puteve širenja i nivoe kontaminacije, kao i značaj i moguće posledice po zdravlje ljudi. Na bazi tih saznanja urađene su  preporuke za mere zaštite, koje treba preduzimati u procesu proizvodnje, maksimalno dozvoljene koncentracije za pojedine kontaminente, postupci i metode praćenja kontaminenata u pojedinim karikama, kao i osnovni elementi za zakonodavnu regulativu u oblast ograničavanja ili zabrane upotrebe pojedinih sredstava ili postupaka u procesu proizvodnje hrane.

Pet ključnih pravila za bezbednost hrane su održavanje lične i opšte higijene (uključujući i radne površine, pribor za jelo i pripremu hrane, kao i zaštita namirnica od insekata i glodara), odvajanje svežih namirnica od kuvanog jela, dovoljno duga priprema na visokim temperaturama (posebno mesa, živine, jaja i morskih plodova), čuvanje hrane na bezbednim temperaturama i korišćenje ispravne vode i svežih namirnica.

Obeležavanje Svetskog dana hrane i završnu manifestaciju kampanje Zavod za javno zdravlje Kraljevo je organizovao u prostorijama Gradske biblioteke. (ovaj  prostor, u nedostatku  sopstvenog, na neki način postaje tradicija, kao i sam scenario manifestacije).

Manifestacija je osmišljena kao svečanost uz dodelu nagrada najboljima na Konkursu Zavoda, uz prigodan program u kome osim nas organizatora, već niz godina učestvuju učenici Muzičke škole - etno odseka, dečjji pesnici i nagrađeni učenici.

Sastavni deo manifestacije je kao i prethodnih godina, bila izložba likovnih i literarnih radova  i izložba  “zdrave hrane” .Svim učesnicima je podeljen promotivni materijal liflete pod nazivom “Bezbedna hrana–siguran put do dobrog zdravlja” sa preporukama SZO za bezbednu hranu, koju je Zavod štampao za ovu priliku.

I u ostalim opštinama Raškog okruga tokom meseca oktobra organizovano je niz zdravstveno promotivnih aktivnosti u cilju promocije pravilne ishrane, pre svega u vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama i široj zajednici. U skladu sa nosiocima aktivnosti obuhvaćene  su različite ciljne grupe počev od dece najmlađeh uzrasta, dece školskog uzrasta, mladih, kao i odrasle populacije i starih.

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /