Svetski dan srca 29. septembar 2011. godine

Svake godine Svetski dan srca je prilika da se skrene pažnja šire javnosti na postojeće pokazatelje umiranja i oboljevanja od bolesti srca i krvnih sudova, ali i da se ukaže na mogućnosti i značaj prevencije  istih. Prevencija je moguća samo kroz smanjenje glavnih faktora rizika koji uključuju: povišen krvni pritisak, povišen nivo holesterola i šećera u krvi, nedovoljan unos voća i povrća, prekomernu uhranjenost i gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost i pušenje.

Ove godine Svetski dan srca ćе se održati u četvrtak 29.septembra pod sloganom„Jedan svet, jedan dom, jedno srce ”.

Opširnije o ovogodišnjem Svetskom danu srca u agitki.

Opširnije o faktorima rizika i bolestima srca u lifletu.

OBELEŽEN SVETSKI DAN SRCA

IM000118.JPG

Obeležavanje Svetskog dana srca na području Raškog okruga je redovna aktivnost u Kalendaru javnog zdravlja i uspešno se sprovodi već dugi niz godina kroz partnerstvo i multisektorsku saradnju zdravstvenih ustanova i dr.institucija uz koordinaciju Zavoda za javno zdravlje.

U Kraljevu na Trgu srpskih ratnika 29.septembra u vremenu od 9-12h Zavod za javno zdravlje Kraljevo je obeležio ovogodišnji Svetski dan srca u saradnji sa ZC Studenica Kraljevo-Domom zdravlja Kraljevo i OO Crvenog krsta. Organizovana je akcija pregleda koji su sadržali merenje tenzije, određivanje triglecerida i šećera u krvi za zainteresovane građane uz podelu promotivnog materijala i saveta od strane lekara različitih specijalnosti: interne medicine, spec. opšte medicine i socijalne medicine.

Akcija je bila medijski najavljena i propraćena od lokalnih elektronskih i štampanih medija .

Takođe, i Dom zdravlja Novi Pazar je 29.septembra organizovao javnu manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana srca.Tom prilikom su građani mogli da obave preventivne preglede odnosno izmere krvni pritisak, glikemiju u krvi, telesnu masu, telesnu visinu, BMI ili dobiju savet u vezi zdravlja od strane zdravstvenih radnika. Obavljeno preko 50 preventivnih pregleda i još toliko građana je dobilo savet u vezi zdravih stilova života.

Slična aktivnost organizovana je 30.septembr na Promenadi u Vrnjačkoj Banji kroz partnerstvo Doma zdravlja, Specijalne bolnice za interne bolesti I Crvenog Krsta.

Od ostalih aktivnosti u sklopu obeležavanja ovog datuma izdvajamo intenziviranje zdravstveno vaspitnih aktivnosti kako u zdravstvenim ustanovama, tako i u porodici, školama i široj društvenoj zajednici.

IM000128.JPGIM000132.JPGIM000138.JPG

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /