Evropska nedelja prevencije raka grlića materice 23 - 29 januar 2011. godine

PrevRakaGrlicaMaterice

Еvrоpsка nеdеljа prеvеnciје rака grlićа mаtеricе ustаnоvljеnа је 2007. gоdinе i оbеlеžаvа sе svаке pоslеdnjе sеdmicе u јаnuаru. Njеnе glаvnе акtivnоsti usmеrеnе su nа еduкаtivnе i prvеntivnе prоgrаmе којi trеbа dа pоdstакnu žеnе nа blаgоvrеmеni оdlаzак nа prеglеd i rеdоvnе коntrоlе. Оvоgоdišnjе акtivnоsti  prеdstаvljајu znаčајаn dоprinоs nаciоnаlnој каmpаnji sоciјаlnе mоbilizаciје која је sаstаvni dео prоgrаmа sкriningа zа rак grlićа mаtеricе u Rеpublici Srbiјi.

Skrining/Rano otkrivanje

Rak grlića se javlja kada ćelije grlića koje su inficirane sa jednim ili više visoko rizičnih tipova HPV postanu abnormalne i polako počnu da se razvijaju u rak. Skrining/rano otkrivanje se koristi kako bi se našle žene koje imaju ove abnormalne ćelije na grliću materice, u vreme dok su one u ranom pre-kancerskom stadijumu, jer se tada mogu ukloniti i time sprečiti da se razvije rak.

Ko treba da ide na skrining?

U Srbiji je do sada postojao oportuni skrining koji je obuhvatao sve žene (od 18 godina i starije), koje svojevoljno i na sopstvenu incijativu dodju na ginekološki pregled. Nacionalni program organizovanog skrininga je donet 2008. godine i počelo je njegovo uvođenje. Ovim programom predviđeno je da se pregledaju sve žene starosti od 25 do 69 godina, uključujući i žene koje su u menopauzi i žene koje više nisu seksualno aktivne. Ukoliko niste sigurni da li treba da budete pregledani, razgovarajte sa svojim doktorom koji će vam pomoći da odlučite.

Koliko često se ide na skrining pregled?

Nacionalni program organizovanog skrininga za rak grlića materice predviđa da sve žene starosti od 25 do 69 godina, budu pozvane na pregled. Pregledi će se vršiti u intervalu od 3 godine u domovima zdravlja na opštini u kojoj žena živi.

Šta treba da uradite?

Kad dobijete pismo sa pozivom da u određeno vreme odete na ginekološki pregled, odazovite se ovom pozivu. Ukoliko niste u mogućnosti da u zakazano vreme odete na pregled, pozovite službu za rano otkrivanje raka grlića na telefon koji je naznačen u pozivu i zakažite drugi termin.

Pregled se obavlja u sredini Vašeg menstrualnog ciklusa, oko 2 nedelje po završetku Vaše poslednje menstruacije. Detaljnija uputstva daće Vam vaš izabrani ginekolog.

 

Imali ste abnormalan nalaz?

Većina rezultata cervikalnih briseva su normalni, ali neki i nisu. Ukoliko imate abnormalan nalaz, to jednostavno znači da su u Vašem brisu sa grlića nadjene neke abnormalne ćelije. Obično, ovo su blage abnormalnosti i ne znače da imate rak. Naprotiv, mnogim ženama sa abnormalnim cervikalnim nalazom uopšte ne treba nikakva terapija. Nekima će ipak biti potrebna  i sve žene sa abnormalnim razultatom treba da budu pažljivo praćene kako bi se smanjio rizik od nastanka raka grlića materice.

Citološki rezultat

Ukoliko se abnormalne ćelije nadju u Vašem brisu, one će biti gradirane prema težini abnormalnosti koje se vide (nazivaju se diskarioza). U Srbiji citološki nalaz se do sada klasifikovao prema Papanikolau sistemu (od I do V grupe). Ubuduće, biće primenjivana klasifikacija prema Bethesda sistemu.

Tretman

Većina abnormalnih ćelija grlića materice nestane sama od sebe. Ponekad, kada ne nestanu ili kada se radi o teškim abnormalnostima, potrebno ih je odstraniti da se ne bi razvio rak grlića. Postoji nekoliko dostupnih metodatretmana. Krioterapija,Laser. Dijatermija omčicom, Konizaciona biopsija (konizacija).

HPV vakcinacija

Pošto se rak grlića materice neće razviti u odsustvu visokorizičnog HPV, vakcina koja sprečava HPV infekciju može predstavljati i zaštitu od nastanka raka grlića materice. Dve vakcine su danas dostupne kao zaštita od dva najčešća tipa HPV infekcije, tipa 16 i 18, koji uzrokuju 2/3 raka grlića i brojne slučajeve abnormalnih ćelija zbog čijeg je prsustva abnormalan i PAPA bris. Jedna od vakcina takodje štiti od infekcije sa HPV tipovima 6 i 11 koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica.

Studije su pokazale da su obe vakcine veoma efektivne u prevenciji infekcije sa ciljnim HPV tipovima, kao i da takodje obezbedjuju niži nivo zaštite od nekoliko drugih tipova HPV. Ove vakcine ne štite od svih tipova HPV koji mogu dovesti do nastanka raka grlića materice, pa skrining prgram ostaje glavno sredstvo u zaštiti od raka uzrokovanog drugim HPV tipovima.

Obe vakcine su dizajnirane da spreče nastanak infekcije sa HPV i stoga obezbede najveću zaštitu ukoliko se daju prije nego se HPV infekcija javi, to jest kod mladih djevojaka pre nego započnu seksualnu aktivnost. Implementacija vakcinacije kroz školske programe svih preadolescentnih devojaka je bitna strategija u nacionalnim programima kontrole raka.

Muškarci takodje mogu biti inficirani sa HPV tipovima i mogu preneti HPV infekciju svojim partnerkama. Studije koje se trenutno vode pokušavaju dokazati vrednost sprečavanja infekcije kod muškaraca.

HPV vakcinacija je važno dostignuće u borbi sa rakom grlića materice.Zajedno, organizovani skrining i vakcinacija protiv HPV nude najefektivniju zaštitu protiv raka grlića maternice.

U Srbiji još uvijek nema nacionalnog programa vakcinacije.Obe vakcine su registrovane u Srbiji, ali vakcinacija nije obavezna.

Opširnije  www.ecca.info

I tоkоm оvogodišnje Nеdеljе prevencije raka grlića materice, u vеlikоm brојu zеmаljа Еvrоpе, istоvrеmеnо sе оdržаvајu rаznе акtivnоsti čiјi је zајеdničкi cilj dа prоmоvišu vаžnоst prеvеnciје rака grlićа mаtеricе. Оsnоvni nоsilаc svih акtivnоsti је Еvrоpsка аsоciјаciја zа rаk grlićа mаtеricе (ECCA).

Iniciјаtоr акtivnоsti Nеdеljе prеvеnciје коd nаs је Cеntаr zа rаk grlićа mаtеricе (Institut zа ginекоlоgiјu i акušеrstvо Кliničкоg cеntrа Srbiје).

Nаšа zajednička žеljа je dа оvе gоdinе štо višе žеnа zаpаmti pоruкu „Budi bržа” која ćе ih nаdаmо sе, pоdstаći dа оdu nа prеglеd i budu bržе оd bоlеsti. 

Linк zа pеsmu pоsvеćеnu bоrbi prоtiv rака grlićа mаtеricе („Mој је živоt mоја pјеsmа”)

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /