• Image 02

    Centar za prevenciju i kontrolu bolesti

    Praćenje i proučavanje uzroka poremećaja zdravlja i preduzimanje mera za njihovo sprečavanje i suzbijanjesu osnovna delatnost  Centra  za prevenciju i kontrolu bolesti. Centar svoje aktivnosti realizuje u okviru organizacionih jedinica: Odeljenja za zaraznih bolesti i Odeljenja za nezarazne bolesti.
    Pročitaj Više

  • Image 04

    Centar za higijenu i humanu ekologiju

    Osnovni zadatak svih delatnosti centra je unapređenje zdravlja stanovništva.

    Takav cilj postiže se putem unapređenja stanja životne sredine, uz interdisciplinarni i preventivni pristup. Centar se bavi merenjem, analizom i praćenjem mikrobioloških, fizičkih i hemijskih faktora životne sredine koji mogu, posredno ili neposredno, uticati na zdravlje stanovništva.
    Pročitaj više

  • Image 01

    Centar za mikrobiologiju

    Centar za mikrobiologiju se sastoji iz dve organizacione celine, odeljenje za sanitarnu mikrobiologiju i odeljenje za kliničku mikrobiologiju kao i odseka za pripremu hranljivih podloga. Poslovi odeljenja za sanitarnu mikrobiologiju obuhvataju ispitivanje uzoraka životnih namirnica, voda i predmeta opšte upotrebe koji potiču od širokog spektra korisnika naših usluga u cilju permantentne kontole proizvodnje i prometa kao i utrvrđivanje mikrobioloških uzročnika i rezervoara epidemija kao i puteva njihovog prenošenja iz uzoraka nehumanog porekla.
    Pročitaj više

  • Image 02

    Centar za promociju zdravlja, analizu, planiranje i organizaciju zdravstvene zaštite, informatiku i biostatistiku u zdravstvu

    Ovaj Centar obavlja koordinativnu i plansku delatnost u oblasti promocije zdravlja, prati i proučava zdravstveno stanje stanovništva, rad i razvoj zdravstvene službe i predlaže i preduzima odgovarajuće mere u cilju zaštite i unapredjenja zdravlja stanovništva Raškog okruga.
    Pročitaj više

  • Image 02 Prevencija
  • Image 03 Higijena
  • Image 04 Mikrobiologija
  • Image 01 Statistika

1. октобар 2016. − Међународни дан старијих особа

Савремено друштво карактерише постојање одређених клишеа за поједина животна доба, а за старост посебно. Будући да је за модерна друштва управо карактеристи-чно повећање броја старијих становника и интензивирање старења становништва, парадоксално је да су управо у тим друштвима предрасуде и стереотипи о стари-јима распрострањенији него икада пре. Ови ставови су примери предрасуда у вези са старијим особама – стереотипа који се односе на дискриминацију појединца или групе људи због њихових година. Овакви ставови приказују старије људе као слабе, оне „чије је време прошло”, неспособне за рад, физички и ментално споре, са неким поремећајем или неспособношћу или као беспомоћне. Предрасуде усмерене ка старијим особама служе као социјални зид између генерација.

Међународни дан старијих особа је посебан дан за старије особе широм света. Слоган овогодишње кампање „Заузми став према предрасудама везаним за старење и старије особе” изабран је са циљем да се скрене пажња јавности на постојање предрасуда везаних за старење и старије особе и промовише позитивна слика ста-рења кроз примере добре праксе. 

Најчешћи стереотипи се односе на:

Стереотип 1. Стари људи су они „чије време је прошло”
Стереотип 2. Старији људи су беспомоћни
Стереотип 3. Стари људи ће постати сенилни
Стереотип 4. Старије жене су мање вредне од млађих жена
Стереотип 5. Старији људи не заслужују здравствену негу

Ови стереотипи могу да спрече старије особе да у потпуности учествују у друштве-ним, политичким, економским, културним, духовним, грађанским и другим актив-ностима. Млађи људи такође могу да утичу на ове одлуке својим ставовима према старијим особама, или пак да стварају баријере у вези са социјалним укључивањем старих. Овај зачарани круг може се избећи разбијањем оваквих стереотипа и про-меном сопствених ставова о старим људима. 

Придружите се

Обележавање Међународног дана старијих особа укључиће велики број здравстве-но-промотивних активности у локалној заједници као што су предавања, здравствено-промотивне изложбе, трибине, округли столови, конференције за но-винаре, јавне манифестације, концерте, спортске догађаје, базаре здравља и слично.

Ширите информације широм света!

Пратите нас на Твитеру @UN4Ageing

Користите #UNIDOP за све ваше твитове поводом обележавања 26. Међународног дана старијих особа (1. октобар 2016).

Планирате специјалну активност? Ми желимо да знамо! Твитујте или нам пошаљите емаил на Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Предрасуде о старењу

Старење популације и нови изазови који прате демографске промене 


Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /