Препоруке купачима за сигурно купање

Обзиром да је у току сезона купања, поред чињенице да купање и пливање неоспорно доприноси нашем здрављу, постоје и одређени здравствени ризици (заразне болести и инфекције) којима смо током ових активности изложени. Уопштено говорећи, ризик од заразе је утолико већи уколико је нека водена површина мања и слабије проточна, јер се лакше засити штетним материјама и микроорганизмима, који воде порекло или из живе и неживе природе или потичу од самих купача. Из тих разлога од природних водених површина за купање је најсигурније море (томе доприноси и присуство морске соли), а најнеповољније су мале стајаће воде, барице и слично.

Препоруке за општу популацију за поступање у току топлог временa

Стално рашлађујте свој дом

Трудите се да вам животни простор увек буде рашлађен. Идеално би било одржавати собну температуру испод 32оЦ током дана, односно испод 24оЦ током ноћи. Ово је нарочито важно за децу узраста до 2 године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике.

Квалитет ваздуха у периоду новембар и децембар 2015.године

 

У склопу редовног мониторинга аерозагађења на територији града Краљева, Завод за јавно здравље Краљево свакодневно обавља узимања узорака ваздуха за анализу на прописане параметре. Добијени резултати у новембру и децембру 2015. године показују оптерећење ваздуха честицама PM 10 (пе-ем 10), повећане вредности индекса црног дима-чађи и садржаја тешких метала        (арсена и никла) из фракције суспендованих честица PM 10.

Бесплатно саветовање и тестирање на ХИВ/АИДС

Добровољно поверљиво саветовање и тестирање грађана на ХИВ/АИДС врши се сваког радног дана од 8:00-13:00 часова у просторијама Завода за јавно здравље Краљево, Епидемиологија (ул. Југ Богданова 112, зграда некадашњег АТД).

Поводом обележавања Светског дана борбе против ХИВ/АИДС, саветовање и тестирање ће се вршити 1. децембра и у периоду од 15:00-18:00 часова у Микробиолошкој лабораторији Завода на истој адреси.

Саветовање и тестирање су бесплатни за све грађане.

Lokacija

Javne nabavke

Nabavke
Obaveštenja

Radno vreme

Po - Pe od 7 do 14
Subota /